Relatietherapie

Wanneer relatietherapie?

In elke relatie komen wel eens problemen voor. Soms lukt het echter niet om er samen uit te komen; emoties staan steeds in de weg om problemen op te lossen en je hebt het gevoel samen in cirkels te draaien zonder tot een oplossing te komen. Als dat het geval is, dan is het goed om eens samen met een “buitenstaander” naar de relatie te kijken. Een relatietherapeut helpt om patronen te herkennen, nieuwe inzichten te geven in onderlinge reacties, communicatie te herkennen en terugkerende patronen te doorbreken.

Het is vaak makkelijker om bepaalde patronen te erkennen en te doorbreken als de spanningen en/of belangen nog niet zo hoog zijn als bij een dreigende beëindiging van de relatie. Dus het is zeker ook aan te raden om gesprekken aan te gaan als je nog niet op dat punt aangekomen bent. Soms kan het ook dienen als een soort boost in de relatie of een punt van overgang naar een nieuwe fase in de relatie waarbij je eens stil wilt staan bij de onderlinge dynamiek. Echter ook wanneer je wel bent aangekomen bij een punt dat de relatie dreigt te beëindigen, kunnen gesprekken helpen om de neerwaartse spiraal binnen de relatie te doorbreken.

Wat gebeurt er in relatiegesprekken?

Relatieproblemen zijn persoonlijk, en vertrouwen is binnen de behandeling daarom erg belangrijk. Het voelt vaak kwetsbaar om gezamenlijke problemen te bespreken en te erkennen dat het niet lukt de relatie samen vlot te trekken.

Er zal in de gesprekken aandacht worden besteed aan het creëren van een prettige en veilige plek voor beide partners om moeilijke onderwerpen te bespreken. We gaan in de gesprekken onder andere op zoek naar patronen in de onderlinge communicatie die een voedingsbron zijn geworden voor afstand of conflicten. Soms liggen daar ontwrichtende gebeurtenissen aan ten grondslag zoals vreemdgaan, een ernstige ziekte of iets anders. Deze gebeurtenissen moeten dan ook in de behandeling meegenomen worden. Wanneer je grip krijgt op de negatief werkende patronen, kun je op een andere manier met elkaar in gesprek en zonder storende bagage op zoek naar de verbinding.

Vergoeding

Relatiegesprekken worden niet vergoed vanuit het basispakket bij zorgverzekeraars. Sommige verzekeraars vergoeden relatietherapie wel (deels) vanuit een aanvullend pakket. Vraag dit zelf goed na bij je zorgverzekeraar en bespreek dit in de eerste sessie ook met je therapeut.

De kosten voor een sessie van 50 minuten zijn 98,- euro per keer. Soms blijkt dat 50 minuten per keer te kort is, er is dan ook de mogelijkheid om anderhalve sessie per keer te plannen. Dit zijn dan sessies van 75 minuten, de kosten zijn dan 140,- euro.

Links en literatuursuggesties

  • Hou met vast; auteur Sue Johnson
  • Waarom luister je niet; auteur Jean-Pierre van de Ven
  • Relaties hoe doe je dat? auteur Karin Wagenaar
  • Blijf toch bij me; auteur Petra Deij
  • www.eft.nl
  • www.nvrg.nl

Wij bieden onze relatietherapie aan de Markt in Wageningen Centrum, op Medisch Centrum Kortenoord en Medisch Centrum De Poort.

Plan een afspraak voor relatietherapie online